Fedt

Fedt er en kilde til energi for kroppen, og er meget energimættet med 37 kj pr. gram fedt. Det er mere end dobbelt så meget som i protein og kulhydrat (17kj pr. gram). Udover energi bidrager fedt også med essentielle fedtsyrer, der indgår i cellemembraner og lagres i fedtvæv som energireserve og transporterer fedtopløselige vitaminer (A,D,E og K-vitamin).

Det anbefales at 25-40 % af voksnes daglige energiindtag kommer fra fedt. Det skal dog ses i forhold til det høje energiindhold i fedt, så det er altså ikke 1/3 af din tallerken der skal være fedt.

Fedt kan deles op i 3 typer fedtsyrer, baseret på fedtsyrernes kemiske struktur:

  • Mættede
  • Enkeltumættede (monoumættede)
  • Flerumættede (polyumættede)

Mange danskere får for meget fedt, særligt mættet fedt, som især findes i store mængder i animalske produkter. Samtidig får mange for lidt polyumættet fedt. Derfor har vegetarer og veganere et godt udgangspunkt for deres indtag af fedtstoffer, fordi de typisk vil få mindre mættet fedt end kødspisere og en større procentdel af det fedt man får som vegetar eller veganer typisk vil være polyumættet.

 

De essentielle fedtsyrer

Polyumættet fedt indeholder essentielle fedtsyrer, dvs. fedtsyrer vi ikke selv kan producere og derfor skal have tilført via kosten. Det drejer sig især om omega-3 og omega-6 (også kaldet n-3 og n-6 – fedtsyrer).

Omega 6 findes i rigelige mængder i grøntsager, frugt, kornprodukter, nødder og planteolier og er på ingen måde et problem for vegetarer og veganere at få nok af.

Omega-3 findes færre steder, men kan fås fra bl.a. hørfrø, valnødder, rapsolie, sojaolie og grønne grøntsager, f.eks. grønkål og avocado (grønkål indeholder 0,543g Omega 3 pr. 100g).

Omega 3 og Omega 6 konkurrerer om de samme enzymer. Derfor er det vigtigt, at der er en balance i kosten mellem Omega 3 og 6, så der ikke kommer for meget af den ene frem for den anden. Hvad det rette forhold mellem de to er, er der dog stadig uenighed om.

I kroppen omdannes omega 3 til en fedtsyre kaldet DHA. DHA er nødvendigt for at opretholde hjernefunktioner og er vigtigt i forbindelse med fostres og spædbørns udvikling. Derfor bør man være særlig opmærksom på omega 3 når man er gravid eller ammer. Læs mere om kost for gravide, ammende og spædbørn i vores pjece.

 

Kolesterol

Kolesterol er et ofte omtalt fedtstof, som mange danskere får for meget af. Kolesterol dannes i leveren og findes derfor kun i animalske produkter. Mennesker danner også selv den mængde kolesterol vi har brug for i leveren. Har man for højt kolesteroltal er det derfor en fordel at spise plantebaseret.

Vegetabilske kilder til Omega-3 (n-3 fedtsyrer)

KILDE MÆNGDE
Hørfrø olie 53,3 g/100g
Valnøddeolie 10,4 g/100g
Rapsolie 8,69 g/100g
Valnødder 7,50 g/100g

Se indholdet af fedt i forskellige danske fødevarer i den danske fødevaredatabank.

Kilder:

Nordic Nutrition Recommendations 2012
Sundhedsstyrelsen
Jørgensen, I. M.: Ernæringsfysiologi, 2011.
DTU Fødevareinstituttet

Skriv her og klik på Enter for at søge