B12

Vitamin B12 kan kun dannes af bakterier og findes desværre ikke i en plantebaseret kost. Det er kun animalske produkter, som indeholder vitaminet, hvor det især er højt i fødevarer, som indeholder lever1. Det er derfor et omdiskuteret vitamin for både vegetarer og veganere, men de er langt fra den eneste gruppe, som har problemer med indtaget af B12. Optagelsen er nemlig meget kompleks og fungerer ikke altid optimalt, hvilket især er udpræget hos ældre1.

Da det er et vitamin, der har stor betydning for kroppen, er det godt at være ekstra opmærksom på et tilstrækkeligt indtag. Langvarig mangel kan føre til blodmangel og varige skader på nervesystemet, da vitaminet har en stor indvirkning på nervesystemet og dannelsen af de røde blodceller2. Symptomerne på mangel kan være bleg hud og prikkende fornemmelser i kroppen, men de er generelt meget diffuse og svære at opdage3.

B12 findes ikke i vegetabilske fødevarer og bør derfor tilføres som tilskud til en plantebaseret kost, også hvis den suppleres med få animalske produkter.

Nyere undersøgelser viser, at selv hvis der spises mælkeprodukter og æg, er risikoen for mangel på vitaminet stadig stor4. Det er på grund af et forholdsvis lavt indhold af B12 kombineret med det komplekse optag.

Den mængde, som det anbefales at spise, er en hel del lavere end den mængde, som anbefales ved kosttilskud. Igen er det komplekse optag på spil, og for at sikre et tilstrækkeligt optag af vitaminet anbefales en daglig dosis på 50-250 mikrogram pr. dag. Hvis det er nemmere kun at tage et tilskud ugentligt, er det også muligt. Her anbefales et indtag på 2500 mikrogram4,5. Der er ikke noteret skadelige effekter på kroppen ved et indtag på op til 100 mikrogram pr. dag, og det skal desuden nævnes, at B12 er et vandopløseligt vitamin, som kroppen selv kan udskille, hvis indtaget er for stort. Derfor bør der ikke være bekymring for at indtage for meget5.

1. I. M. Jørgensen og N. Holmquist, Ernæringsfysiologi – en grundbog, 2. udgave, København: Munksgaard, 2015.

2. C. Giessler og H. Powers, Human Nutrition 13e, 13th edition, Oxord: Oxford university press, 2017.

3. Sundhed.dk, »Vitamin B12 mangel,« 17 december 2015. [Online]. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/blod/sygdomme/anaemier/vitamin-b12-mangel/. [Lokaliseret den 13 december 2017].

4. G. Rizzo, A. S. Laganà, A. M. C. Rapisarda, G. M. Grazia La Ferrera, M. Buscema, P. Rossetti, A. Nigro, V. Muscia, G. Valenti, F. Sapia, G. Sarpietro, M. Zigarelli og S. G. Vitale, »Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation,« Nutrients, 29 November 2016.

5. M. Felding og T. Schmidt Hansen, Den plantebaserede kost, Muusmand sundhed, 2016.

Anbefalet daglig indtag af B12

Voksne mænd og kvinder Ammende Anbefalet kosttilskud
2 µg 2,6 µg 50-250 µg pr. dag eller 2500 µg pr. uge

Dansk Vegetarisk Forening anbefaler på baggrund af den tilgængelige viden, vi har, at man køber en B12-sugetablet, f.eks. den fra Solaray. Den kan købes i de fleste helsekostforretninger som f.eks. Helsam samt i Matas.

Skriv her og klik på Enter for at søge